Den första Professionskursen ges hösten 2024.
Andra och sista delen av specialistutbildningen består av den obligatoriska Professionskursen (modul 3) som genomförs i Sveriges Arbetsterapeuters regi. Professionskursen omfattar 10 veckors heltidsstudier och ges på halvfart. Kursen syftar till att fördjupa kompetensen inom valt specialistområde.
Målgrupp
Legitimerade arbetsterapeuter med mål att bli specialister i arbetsterapi.
Förkunskapskrav
Leg. arbetsterapeut (svensk legitimation)
Introduktionskursen (modul 1)
Magister- masterexamen (modul 2)
Minst fem års arbetsterapeutisk yrkeserfarenhet (om minst halvtid) under de senaste tio åren, varav minst två år inom det område som specialiseringen avser.
Bilagor till ansökan:
- Examensbevis magister/master, utdrag från ladok där kurser framgår
- Intyg från arbetsgivare där det framgår minst fem års arbetsterapeutisk yrkeserfarenhet (om minst halvtid) under de senaste tio åren, varav minst två år inom det område som specialiseringen avser.
Syfte
Kursen syftar till att ge kunskap och förståelse till att redogöra för specialistrollens innebörd och innehåll, visa kunskap och förståelse inom arbetsterapi, inbegripet såväl överblick över arbetsterapi som fördjupade och aktuella kunskaper inom valt specialistområde samt till att ge färdighet och förmåga att värdera, syntetisera och tillämpa teori och evidens inom valt specialistområde, kontinuerligt utvärdera och följa upp arbetsterapeutiska insatser inom specialistområdet, och proaktivt leda utveckling inom specialistområdet, samt vägleda och inspirera kollegor till förbättringsarbete och utveckling av arbetsterapi inom specialistområdet, och muntligt och skriftligt, klart förmedla och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper.
Kursen syfter också till att ge värderingsförmåga och förhållningssätt till att formulera behov av kompetensutveckling och engagera sig i professionella lärande nätverk för att kontinuerligt utveckla egen specialistkompetens inom arbetsterapi och valt specialistområde värdera relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter, och reflektera över etiska frågeställningar som uppkommer i arbetet som specialist och i specialistrollen samt tillämpa sina kunskaper utifrån ett professionellt förhållningssätt i enlighet med Sveriges Arbetsterapeuters Etiska kod för arbetsterapeuter.
Kursinnehåll
Professionskursen (modul 3) är den andra och sista kursen av två som ges i Sveriges Arbetsterapeuters regi inför att bli specialist i arbetsterpi.
Kursen ges med distansmetodik och är webbaserad. För studierna krävs datorvana och tillgång till Internetanslutning samt headset och webbkamera. Kursen har sin pedagogiska grund i ett arbetssätt som kännetecknas av att varje student ska inspireras till engagemang samt självständigt och aktivt lärande som utmanar dennes förmågor. Studenten ska aktivt söka kunskap och lösa problem genom ett undersökande och kritiskt reflekterande arbetssätt.
Kursens samtliga moment är obligatoriska och motsvarar cirka 10 veckors heltidsstudier och ges på halvfart.
- Etik
- Evidens
- Förbättringskunskap
- Individuell studieplan
- Konsultation och handledning
- Presentationsteknik
- Projektledning
- Professionella lärande nätverk
- Utvärdering och uppföljning
Kurslitteratur
Kursmaterialet finns samlat i kursens digitala klassrum. Materialet ingår i kurspriset.
Kursledare
Kursen ges i Sveriges Arbetsterapeuters regi under ledning av Specialistrådet.
Antal deltagare
Minst 8, max 24 deltagare.
Datum/tid
Datum för seminarium/workshops
21 aug: Digitalt klassrum öppnar
4 sep, 13.00-16.00 Seminarium om specialistensroll/möta aktuella samhällsutmaningar
19 sep, 13.00-17.00 Seminarium kring evidensfrågan
4 okt, 8.30-12.30 Seminarium utifrån förbättringsarbete
22 okt, 14.00-16.00 Workshop om utvärdering och uppföljning
4 nov, 8.30-12.30 Workshop om specialstrollen/förslag på specialistföreläsning
27 nov, 8.30-12.30 Seminarium om etiska frågeställningar
16 jan, kl.14-16 Workshop om PLN
Plats
Digitalt, online via Microsoft Teams
Kostnad
Professionskursen (modul 3) (Motsvarar 10 v heltidsstudier)
medlem: 12 000 kronor exklusive moms, ordinarie medlemskap i 12 månader krävs för medlemspris
icke medlem: 15 000 kronor exklusive moms
Läs mer om kurskostnad här
Kursen faktureras innan kursstart.
Medlemmar i Sveriges Arbetsterapeuter prioriteras vid antagningen.
Anmälan
Anmälan är stängd. Kursstart planeras till hösten 2024.
Antagning/Avbokning
Var noggrann med att fylla i din anmälan rätt, inklusive fakturaadress och eventuell fakturareferens. Ofullständiga anmälningar kommer inte att behandlas.
Klicka här för att läsa mer om antagning och avbokningsregler.
Kontakta oss gärna vid frågor, specialist@arbetsterapeuterna.se
Vänligen observera att formuläret nedan endast är en ansökan till kursen. Separat bekräftelsemail med antagningsbesked skickas ut när sista ansökningsdag har passerat och antagningsprocessen är avslutad.