Interventionsmetoden Mera koll på tid består av femton utmaningar som syftar till att stödja träning av tidsupplevelse, tidsorientering och tidsplanering. Det kan exempelvis handla om att mäta tidsåtgången för olika aktiviteter i vardagen, att jämföra tidsåtgång mellanolika aktiviteter eller avgöra hur vad som hinner göras på fem minuter.
Metoden är utvecklad för att stödja utveckling av tidsuppfattning hos barn i skolåldern, i första hand barn och unga i åldern 7–15 år och med typisk begåvningsutveckling, men delar av utmaningarna kan även användas med barn och unga som har en intellektuell funktionsnedsättning.
Metoden Mera koll på tid bygger på forskning om hur barns tidsuppfattning och tidshantering utvecklas samt forskning om intervention för färdighetsträning av organisation och planeringsfärdigheter för barn och unga med ADHD.
Läs mer om Mera koll på tid på tid.
"Metoden ska vara ett självklart redskap för oss"
Läs vår intervju med Eva Bjuvmar, leg. arbetsterapeut och specialist i arbetsterapi, som använder Mera koll på tid i sitt arbete på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken på universitetssjukhuset i Linköping.
Kursinnehåll och upplägg
Kursen startar med ett kort webbinarium som syftar till att introducera kursen och allt material som ingår. I samband med webbinariet få du tillgång till ett digitalt klassrum där allt material finns. Inför kursdagarna, som genomförs via länk, ska du titta på fem förinspelade föreläsningar motsvarande 3 timmar samt läsa manualen och artiklar.
Kursen består av fem obligatoriska moment motsvarande 2,5 kursdagar med kursledare och ca 1–2 dagar eget arbete i form av att ta del av kurslitteratur och göra inlämningsuppgiften. Kursdagarna består av föreläsningar, gruppdiskussioner och färdighetsträning för att underlätta implementeringen av metoden i din verksamhet.
• Webbinarium 1 (Introduktion)
• Inläsning
• Kursdagar
• Inlämningsuppgift
• Webbinarium 2 (Uppföljning av inlämningsuppgiften)
Efter kursdagarna ska du göra en inlämningsuppgift som innebär att använda Mera koll på tid i din verksamhet. På det uppföljande webbinariet följs inlämningsuppgiften upp och du får möjlighet att utbyta erfarenheter med andra och ställa frågor till kursledarna.
Kurslitteratur
Följande kurslitteratur ingår i kurspriset:
Wennberg, B. & Janeslätt, G. (2021). Mera koll på tid – intervention för att stödja barns tidsuppfattning (version 2.0). Sveriges Arbetsterapeuter.
Kursledare
Gunnel Janeslätt, leg. arbetsterapeut, med. doktor.
Birgitta Wennberg, leg. arbetsterapeut, med. doktor.
Antal deltagare
Minst 20, max 24.
Datum/Tid
Webbinarium 1: 3 november, kl. 15.00-15.45
Kursdag 1: 19 november. kl.9.00-16.00
Kursdag 2: 20 november kl.9.00-15.00
Webbinarium 1: Datum ej beslutat kl. 14.00-16.00
Plats
Distans via Teams
Kostnad
Medlemspris: 8 330 kronor exklusive moms, inklusive kurslitteratur.
Icke medlem: 16 660 kronor exklusive moms, inklusive kurslitteratur.
Medlemmar i Norsk Ergoterapeutforbund, Ergoterapeut foreningen och Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry går för medlemspris. Ange medlemsnummer i rutan för personnummer. Medlemmar i Sveriges Arbetsterapeuter prioriteras vid antagningen.
Bli medlem
Bli medlem direkt så du kan nyttja medlemspriset och prioriteras vid antagning.
Antagning/Avbokning
Var noggrann med att fylla i din anmälan rätt, inklusive fakturaadress och eventuell fakturareferens. Ofullständiga anmälningar kommer inte att behandlas.
Medlemmar prioriteras alltid framför icke medlemmar. Se Sveriges Arbetsterapeuters regler för antagning vad gäller medlemmar/icke medlemmar i förbundet samt avbokningsregler.
Kontakta oss gärna vid frågor, kurser@arbetsterapeuterna.se
Vänligen observera att formuläret nedan endast är en anmälan till kursen. Antagning sker så fort deltagarantalet nått upp till minimiantal och senast tre veckor innan kursstart. Separata bekräftelsemail skickas ut.